The new facility brings vehicle design, engineering and purchasing functions under one roof for the first time, increasing collaboration and innovation.


Jaguar Land Rover has unveiled new facilities at its Gaydon site in Warwickshire, creating one of the U.K.'s most sustainable non-residential buildings and the country's largest automotive creation and development centre.

The world-class innovative workspace at the new facilites are designed to encourage collaboration The Gaydon site forms part of Jaguar Land Rover's Destination Zero mission, an ambition to make societies safer and healthier, and the environment cleaner. Delivered through relentless innovation, the company's focus is on achieving a future of zero emissions, zero accidents and zero congestion across its facilities, and through its products and services.

Gaydon is now home to almost 13,000 highly-skilled engineers and designers who are developing the current and next generation Jaguar and Land Rover vehicles.

The industry-leading centre is also creating future autonomous, connected, electrified and shared mobility technologies that will enable Jaguar Land Rover's long-term and sustainable growth. 

A natural landscape at the heart of the site will also promote the personal health, wellbeing and productivity of the employees at Gaydon The advanced product creation centre brings design, engineering and production purchasing under one roof for the first time in Jaguar Land Rover's history. The site is 4,000,000m², the equivalent to almost 480 football pitches, and represents a strategic investment of almost $849 million over several years.

The new facility delivers more than 50,000m² of additional world-class innovative workspace which has been designed to encourage collaboration throughout the entire vehicle development process - from sketch to showroom. It includes the new Jaguar design studio, co-locating Jaguar and Land Rover design for the first time. 

Gaydon's new offices are also rated in the top 10% of most sustainable non-residential buildings in the U.K.. Up to 20% of its energy will come from almost 3,000m² of photovoltaic solar panels on the roof, and the remainder from 100% renewable sources.

Bringing the outside in, the company has created a natural environment in the expanded facility to promote the personal health, wellbeing and productivity of its employees at Gaydon. A natural landscape is at the heart of the site, creating an ecologically diverse area reusing 80,000m³ of natural soil excavated during the construction process, the equivalent of 30 Olympic sized pools.